Нов продукт ще бъде представен на фермерските пазари в Добрич и Балчик тази седмица - магарешко мляко. Това съобщи Пепа Рашева, координатор на фермерските пазари за областта, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Магарешкото мляко е най-близо до състава на човешкото мляко и съдържа лизозим, подобно на майчината кърма, което е ключов елемент в борбата с вируси и вредни бактерии. Богато е на много витамини, минерали, протеини ( А, В, В12, Е, Д, С, калций, фосфор и др.).

Гергана Стоева, млад фермер, която за първи път ще гостува на добруджанските фермерски пазари, разказва: "Семейството ми винаги се е занимавало с животни. Родители ми обработват земя, а аз отглеждам крави и коне. Сега добавих и магаретата. Храним ги със сено и фураж. През лятото пасат на няколко стотин дка пасище, което се намира близо до фермата“. За животните се грижи заедно със своите родители и деца като доенето става на ръка.

Една магарица дава от 0,5 до 1,5 литра на ден, цената на литър е много висока, но тя не иска да продава суровина, а краен продукт, който е изключително полезен имуностимулант. Любопитен факт е, че заедно с фабрика за бонбони са разработени два вида бонбони. Те са единствените в света от магарешко мляко, а предстои представянето и на нов продукт – коластра. Фермерският пазар в Добрич е както всяка седмица в четвъртък в АЕМО "Старият Добрич“ от 10,00 до 15,00 часа на 14 април, в Балчик - пред магазин "Аквилон“ от 14,00 до 19,00 часа на 15 април (петък).

Жулиета НИКОЛОВА