Нов обществен паркинг със 139 места функционира от днес в карето между бул. "Шести септември“,  бул. "Източен“ и ул. "Райно Попович“. Кметът на Пловдив Костадин Димитров,  кметът на район "Централен“ Георги Стаменов и заместник-кметът на Община Пловдив по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов инспектираха изпълнението на обекта.

Теренът от 4 200 кв.м. е бил превърнат в сметище и е благоустроен след 25 жалби на граждани, постъпили от 2018 г. до 2023 г. в деловодството на район "Централен“ – Община Пловдив.

При почистването са изнесени 8000 тона битови и строителни отпадъци. Следва цялостно отводняване на терена и изграждане на пътно легло.

Паркингът разполага с 8 места за инвалиди. Той е с 3350 кв. м. настилка от паваж, изградени са нови тротоари, обособени са зелени площи, поставено е и осветление.

"Задължително условие за район "Централен“ бе съоръжението да има повече зеленина. Именно затова бе монтирана и специална напоителна система“, посочи районният кмет Георги Стаменов.

"Благоустрояването на зоната решава екологични проблеми и предлага допълнителни места за паркиране за жителите и гостите на града. Паркингът може да се ползва и като буферен, заради близостта си с идеалния център на Пловдив“, отбеляза инж. Тошо Пашов.

"Облагородяването на пространствата в кварталите е важен приоритет за ръководството на Община Пловдив“, подчерта кметът на Пловдив Костадин Димитров и уточни, че се обсъждат предложения за създаването на буферни паркинги и в други райони на града, за да се намали автомобилният трафик в центъра.