Фолклорен ансамбъл "Родопа“ подготвя невиждан до сега мегаспектакъл "Родопска сватба“ през новия творчески сезон, който бе открит днес. Пред журналисте главният художествен ръководител на ансамбъла, Андриян Петров и директорът на ансамбъла Сийка Василева разказаха подробности за уникалния пърформанс в присъствието на всички членове на културната институция, предаде репортер на "Фокус“.

"Този мегаспектакъл е с работно заглавие "Родопска сватба“. Той ще включва в себе си уникалните родопски обичаи като Предой, Гурбетчийство, Еньовден и Пеперуда и апотеоза ще бъде е самата родопска сватба. Сценарият все още се пише. Искаме да направим така, че на каскадите в Смолян от най-високото ниво под музея до амфитеатъра, вътре в самите каскади и на различните нива да се пренася действието. Ще стане нещо, което до момента не е правено. С уникално осветление, с уникална мултимедия и всичко останало и това ще накара родопчани да бъдат горди, че го има този ансамбъл“, поясни Петров.

След това мегаспектакълът ще бъде адаптиран за Широка лъка сред онази типична родопска архитектура и атмосфера, която ни зарежда допълнително. Ще се адаптира и за Ареалния комплекс в Златоград, където също ще намери своето място. Амбицията е в края на творческия сезон той да бъде показан и в НДК, като това е една от основните ни цели, отбеляза главният художествен ръководител на ансамбъла.

"Другата и първа основна цел като реализация е до края на октомври да запишем нови песни на ансамбъла. Да създадем няколко видеоклипа,  с които да се появим в музикалните телевизии, в Националното радио, в други медии, за да може да покажем красотата на онова, което е създадено от нашите деди и ние носим за идните поколения“, допълни Петров.

Той уточни, че финансирането на мегаспектакълът е заложено в проект, подаден към Министерството на културата. "За съжаление там нещата не се движат в нормален порядък и в срок. Не знаем кога ще получим конкретния резултат и дали според последната информация тази програма няма да бъде спряна. Вторият резервен вариант е свързан със средствата, които бяха отделени от МС конкретно и само за ансамблите и за да могат да бъдат получени, те са разписани също в такава програма. Очакваме подробностите в рамките на следващите две седмици“, уточни Петров.

Той подчерта, че реализацията на мегаспектакъла дори и без пари ще се случи. "Ако е необходимо ще намерим хора, които ще ни протегнат ръка и ще ни помогнат, както са го правили през годините. Ще направим този спектакъл с цената на всичко. Единственото нещо, за което се моля е тези хора да бъдат здрави, защото те са ансамбъл "Родопа““, каза Петров.

Той уточни, че започват поредния сезон с високо вдигнати глави, защото през изминалия сезон Ансамбълът е бил една от малкото културни институции от този тип, които са били реално на пазара на изкуствата в страната и близко до своята публика. "Успяхме да осъществим редица много различни по своята същност спектакли и концерти и срещи с нашата публика в страната и тук в региона. Бяхме в малки населени места, бяхме и в големи зали, но най-важното е, че отново бяхме аплодирани и обичани от хората, които уважават родопския фолклор и разбира се ФА "Родопа“, каза още главният му художествен ръководител.