Нов летен хит се роди във Варна, научи репортер на "Фокус" от разказ на кореняк-варненец.

Ето какво сподели той:

"Пристигнах. Айде тази вечер да слезем до морето за по бира. Ще те чакам на паметника на Хан Соло". Това чул варненеца по телефона от свой приятел, който пристигнал в града.

"Паметник на Хан Соло? За първи път чувам, че има такова нещо в града", разказа варненеца.

Неговият приятел му обяснил, че паметника е много известен. Сума ти хора си уговаряли среща точно на него. "Паметник на Хан Соло?", продължил да се чуди и вайка варненеца. "Много е известен. Точно като във филма, когато го замразиха в карбонит. Намира се в една градинка над "Севастопол". Там има много паметници", чул той още по телефона.

Чак като отишъл на градинката "Севастопол" и се видял с приятеля си, разбрал, каква е истината. Оказало се, че това е паметник в градинката до Художествената галерия. В далечината прилича на замразения в карбонит герой от култовата поредица "Междузвездни войни".

Само че паметника във Варна отдава почит на пострадалите и загиналите в едно от най-мракобесното историческо време на ХХ век. Негов автор е Иван Русев и е направен през 1982 година.

Нормално е човек да си прави асоциации с картини, които е видял във филмите. Изкуството оказва влияние върху психиката. Съзнанието на индивида се обърква, като най-лесното е да търси сходство между обект, който е видял на живо, с такъв, който е виждал във филми или сънувал. Това е нормално, обясниха специалисти и допълниха - особено ако човекът е върл фен на даден филм или книга. Тогава съзнанието му препокрива дадени картини от действителността с тези от приказния свят.

Иначе карбонитът, в който е замразен Хан Соло във "Междузвездни войни", е вещество, производно на въглерод, което се използва за запазване на храна и зимен сън на живи същества. Работи по следния начин, продуктът или живото същество се поставя в течен карбонит, след което бързо се охлажда с течен азот.

Също така, преди изобретяването на хиперзадвижването, той е бил използван за движение без стареене, но тази процедура има значителни недостатъци.

Така наречената карбонитна болест, след като се събуди от зимен сън, човек може да загуби достъп до някои сетива, например Хан Соло загуби зрението си за кратък период от време.

Най-известната употреба на карбонит е показана в оригиналната трилогия на "Междузвездни войни", където Хан Соло беше поставен в хибернация по този начин и така той остана дълго време, като беше изложен като трофей в храма на Джаба.

Във Войните на клонираните Анакин Скайуокър предложи да се използва карбонит, за да се промъкне в базата на сепаратистите.

Също така такова вещество бе показано в телевизионния сериал "The Mandalorian", където главният герой постави заловените престъпници в карбонит.