На 15 октомври в "Дом Витгенщайн“ се състоя официалното представяне на последната книга "Пасифика“ на Емил Ценов. Специален гост на събитието беше нейният редактор доц. д-р Роман Хаджикосев – преподавател от Катедрата по литература и етнология към Филологическия факултет.

Емил Ценов е бизнес консултант и преподавател в областта на маркетинга и стратегията. Той е родом от Благоевград, но от дълги години работи и живее в Австрия.

Доц. д-р Роман Хаджикосев подчерта, че "Пасифика“ е една изключително интересна книга не само в съдържателен план, но и в жанров смисъл, защото може да се чете като първия български утопичен роман.

Срещата изпълни залата на Българския културен институт и продължи повече от час и половина. Публиката, сред която и много чуждестранни гости, постави интересни въпроси, свързани с полемичните теми, залегнали в провокативния роман.

Представянето на романа с участието на доц. д-р Роман Хаджикосев се осъществи в рамките на ННП "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.