Нормално е започнал изборният ден в област Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. По данни на общинските избирателни комисии секциите са отворили в посочения час. На някои места има направени смени на членове на секционните избирателни комисии. В цялата област са разкрити 288 секции за гласуване на местния вот.

Те са разпределени в деветте общини от областта. 11 от секциите са подвижни и са за хора с невъзможност да отидат до изборните урни. По 123 900 бюлетини са разпределени за гласуване за кметове на общини и за общински съветници. Малко над 30 000 е броят на бюлетините за кметове на отделните кметства. 52 -ма са кандидатите за кмет на деветте общини, а за 147 места в Общинските съвети се борят 909 души.

Конкретно за областния център Кюстендил кандидатите за кметския пост са 10. За местните избори в Овощната градина на България има 16 листи за общински съветници с общо 292 кандидати. Те се борят за 37 места.  12 са селата с кандидатури за кметове на кметства.  В шест от тях има само по един кандидат и реално там резултатът вече е ясен. За останалите населени места битката продължава.