Идеята на "Трапеза фест" е да събере хората заедно да се насладят на вкуса и качеството на хубавата храна и добрите напитки. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ певицата Ния Петрова, водещ на рубриката "Чревоугодно ми е, Ния“ на списание "Бакхус“. 

"Още баба ми ме е учила, че дори да сядаш сам на масата, трябва да си сложиш трапезата, и трябва да си го направиш така, че да е с уважение към теб и към храната. И всъщност правейки го така, наистина показваш, че те е грижа хем за теб, хем за това, което получаваш и взимаш от замята около теб.“  

На 29 и 30 юни в "Топлоцентрала“, София ще се проведе първото издание на "Трапеза фест", където вкусът и качеството са в центъра на масата.

"Ще има много производители, ще има хора, които да представят млечни продукти, ще се готви на място, ще имаме ресторанти, ще има напитки и барове. Естествено всичко е обвързано около трапезата, около това да сме заедно – ще има една огромна дълга маса, на която всички да могат да седнат заедно. Ще бъде приятно да се съберем на едно място,“ обясни тя.

По време на събитието ще има лекторска програма с експерти в областта на биологичните храни и актуални кулинарни теми, както и различни работилници за деца и възрастни, където ще се представят различни традиционни рецепти, ще се проследи пътят на сиренето и историята на сладоледа. "Ние сме обвързали така темите, за да може хем да е интересно, хем да е полезно, хем да е вкусно.“

"Ще си говорим също и за общата селскостопанска политика и за това въобще как това нещо се отразява в България. А в неделя с Фондация "За нашите деца“ с благотворителна цел ще се правят палачинки от 11.00 до 12.00 часа,“ разказа още тя и добави, че и двата дена ще има кулинарно шоу с шеф Димитър Тончев, както и музикална програма привечерно, по залез.  

Мотото на списание "Бакхус“ – "Ние сме това, което ядем, пием и четем“ много точно обединява всичко, което прави списанието за българските фенове на кулинарията. Мисията на списанието е да обогатява общата култура на хората по отношение на кухня и  кулинария, обясни още Ния Петрова.