Големият проблем, който от години е пред ансамбъла е ниското заплащане на тези уникални артисти и трудността с кариерното обезпечаване. Това каза на брифинг главният художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци "Родопа“, Андриян Петров, предаде репортер на "Фокус“.

"Ако Министерството на културата, ако Министерството на образованието час по-скоро не намерят начин, по който да се гарантират, че млади хора ще влязат в ансамблите - тези уникални творчески формации, нищо добро скоро не ни чака. Ансамбъл "Родопа“ е може би единственият ансамбъл в България, в който имаме уникални танцьори, които са от първия ден от създаването му до момента и те са по на 70 години. Това са хора, които продължават да дават сърце и душа и въпреки годините си се раздават където и да са. Много е трудно да се намерят танцьори и музиканти. Един музикант да се разболее в оркестъра, независимо дали е духовия или народния и няма от кого да бъде сменен. И това е огромен проблем“, категоричен е Петров. Той допълни, че всяка година завършват деца в музикалното училище в Широка лъка, оттам отиват в академията в Пловдив, оттам някои продължават живота си в Ансамбъл "Тракия“ в Ансамбъл "Пирин“, но много малко, дори никой не се решава да се завърне в родното си място или пък да дойде в Смолян, независимо от всичко онова, което създаваме като продукция и хората харесват.

"Надявам се този сезон, независимо от това, че предстоят местни избори да продължи да бъде без сътресения по отношение на бюджета за нас. А защо не той да бъде увеличен. Досега ансамбъла получава единствено и само средства за заплати. Всички пари, които са за дейност, за поддържка на костюми, за поддръжка на реквизити, за режисура, за мултимедия, за пътувания, за командировки за резервни части на автобуса, се изкарват чрез нашите спектакли и концерти. Финансирането е смесено – част от него е от държавата и другото от общината“, обясни Петров.

Той отбеляза, че сега е момента, държавата категорично да каже, че ансамблите, които винаги са били държавни структури е от 1995-96 г са прехвърлени на общините, трябва да намерят своята подкрепа от държавата или поне по един ансамбъл във фолклорна област ако искаме да съхраним богатството на България. "Без пари няма как да се обикаля, да се срещаме с хората, да търсим неизпяти песни, които са останали у някой род“, посочи Петров.

Главният художествен ръководител на ансамбъла уточни, че няма как да привлекат млади хора да дойдат и да свържат бъдещето си с тази културна институция или изобщо с ансамблите в повечето общини в България, когато говорят за минимално заплащане. "Минимална заплата, в която не счита дори това, че си завършил в академия и си влагал средства в своето обучение и че се известен навсякъде другаде, но само не и тук, където са ти корените. Това са проблеми, които назряват с всяка секунда. Обезлюдяването и проблемите с кариерното обезпечаване не е само в нашата сфера, но така както се постъпи в сферата на образованието и на учителите се увеличиха заплатите, по същия начин ние също сме хора, които запазват българщината и работят за това да я има в най-чистият й вид. Това го видяха хората на Роженския събор с изпълненията на хората от ансамбъла, които оставиха душа и сърце, разплакаха 100-хилядното множество на родопската вечер и наистина затова и сега имаме толкова покани и ни търсят да пътуваме отново“, посочи Петров.

Той изказа огромна благодарност на колегите си от ансамбъла за това, че те като едни апостоли продължават независимо от всички проблеми да работят това, за което сърцето и душата им иска и най-вече, за да запазим уникалното и единственото фолклорно богатство на Родопа планина, което няма аналог.

Нели ГЕРГЬОВСКА