Едва 6,5 до 7 кг мед от кошер е средният добив в Смолянско. Това съобщи за "Фокус“ Атанас Костадинов – председател на Сдружение "Родопска пчела“. "Причините са климатичните условия и най-вече дъждовната пролет през април, май и юни. Това наложи да си храним пчелите. На много колеги, пчелните семейства загинаха, защото се заблудиха, че дръвчетата са нацъфтели, но температурите не отговарят на пролетни и няма нектароотделяне, поясни Костадинов и уточни, че за последните 4-5 години, това са най-ниските добиви.

Миналогодишните добиви на мед в района на Смолян бяха по 10-12 кг на кошер и годината бе много добра, припомни той. "Цената на меда също се повиши и достига до 20 лв. на килограм, като преди беше между 15 и 18 лева. Всеки производител си определя сам цената. Въпреки това обаче има търсене на меда. Хората искат качествена продукция и са готови да дадат и по-висока цена, стига да получат желания продукт“, обясни пчеларят.

Лошите климатични условия и ниският медодобив са се отразили и на пчелния прашец, който също е малко тази година. "Хората търсят пчелните продукти като пчелен прашец и клеева тинктура най-вече за повишаване на имунитета, защото те помагат при вируси и настинки.

Костадинов отбеляза и интересен факт, а именно, че дъждовната пролет се е отразила и на липсата на плодове по дърветата в Смолян и околностите. "Почти няма плодове – ябълки, круши, джанки, сливи, единствено има орехи и това пак се дължи на климатичните условия и липсата на опрашване от пчелите. Това показва колко важни и ценни са пчелите за природата и хората“, каза още пчеларят.