Кметът на Смолян, Николай Мелемов поздравява жителите на общината по случай 116 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

"Датата - 22 септември, 1908 г. остава в нашата история като една от най-тържествените с провъзгласяването на независимостта на българската държавност от петвековните исторически обременености на отнета свобода и реабилитация на самостоятелността ни на политическата карта на Европа.

Усилията, постигнали Обединението на Княжество България и Източна Румелия, достигат своята кулминация в старопрестолната Великотърновска църква "Св. Четиридесет мъченици“, където княз Фердинанд I категорично възстановява със своя манифест българската пълноценна цялост с възвръщането и зачитането на международния авторитет и независим статут на страната ни.

Тогавашните български държавници дават пример за единство в съдбовните за нацията ни моменти. Патриотизмът, политическата мъдрост и смелостта да се извърши този важен държавнически и исторически акт заслужават нашето уважение и преклонение.

Пожелавам на всички оптимизъм, отговорност и вяра, че заедно можем да успеем. И да помним призива от историческия манифест:

Да живее свободна и независима България!

Да живее българският народ!

Честит празник!“, се казва в поздравлението на кмета на Смолян.