2021 г. беше трудна и странна година, не само за община Смолян, но и за България и света. Тя премина под знака на ковидпандемията и ни постави през много изпитания. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Смолян кметът на Смолян Николай Мелемов. Той поясни, че каквито цели и проекти са си поставили през отишлата си години, са успели да ги изпълнят. "Работи се усилено по водния цикъл на Смолян и това създаде доста проблеми за жителите на града като неасфалтирани улици и запрашеност, но се надявам като приключи проекта да успеем да възстановим асфалтовата настилка по улиците, по които се работи и смятам, че хората ще бъдат доволни“, допълни Мелемов.

Той уточни, че в края на годината са приключили със санирането на жилищни сгради, като само за година в Смолян са обновени 12 блока. "През декември се проведе и заключителната пресконференция, на която отчетохме свършеното по проекта. Друг голям проект, който се реализира е обновяване и оборудване на планетаруима в Смолян. Това е емблематична сграда за нашия град и дейностите, които ще се извършат по този проект са мащабни. Надявам се след приключването на ремонта, планетариумът да привлича още повече туристи в Смолян, защото това ще е уникално съоръжение за Смолян, а и за цяла България“, обясни кметът на Смолян.

Той посочи, че бедствието през декември е нанесло доста щети в общината. "Първата ни задача беше да осигурим достъп до всяко населено място. Изготвяме разчети за Междуведомствената комисия по бедствия и аварии и се надявам, че ще бъдем подпомогнати, за да може да отстраним до края всички поражения. Важното е, че не допуснахме да има бедстващи хора и по най-бързия възможен начин осигурихме достъп до всички населени места. Справяме се с минималното, а оттук-нататък ще чакаме финансова помощ, за да възстановим всичко, така както е било“, каза още Николай Мелемов.

Нели ГЕРГЬОВСКА