На територията на община Балчик няма четвъртокласен път, който да не е изцяло реновиран. Това заяви за "Фокус" кметът на морската община Николай Ангелов. След дълги години пътят във вилна зона Кулака, който свързва първокласния път ГКПП-Дуранкулак - Варна с панорамния път Албена - Балчик вече има европейски вид. Около 1 700 хил. лв. с ДДС е стойността на ремонтните дейности. Положен е първи слой асфалт, направена е временна пътна маркировка, подрязана е крайпътната растителност и наистина са осигурени комфорт и безопасност на пътуващите. Необходими са още около 800 хил.лв. за полагане на втория слой асфалт.

Работи се и по друг проблемен участък - част от Дамбата между Белия град и ваканционно селище "Албена". В момента се отчуждават имоти. Следващата стъпка е да бъде осигурено финансиране за укрепване на компрометираната част от крайбрежната алея, допълни Николай Ангелов. Средствата са предвидени в бюджета на МРРБ. Направен е технически проект, "но тъй като за да укрепим крайбрежната зона, трябва да навлезем по няколко стотин квадратни метра в частни имоти, върви в момента процедурата по отчуждаване, тя трае около 6 месеца, предполагам август-септември ще приключи", каза още кметът на Балчик.

Целогодишно Дамбата е предпочитано място за пешеходни разходки и за велосипедисти. Свлачищни процеси преди години прекъснаха близо до Албена крайбрежната алея и това налага нейния ремонт. Количествено-стойностната сметка за този ремонт възлиза приблизително на 12 млн. лв., изцяло държавно финансиране.

Със съжаление Николай Ангелов призна, че се очертава летният сезон да бъде доста слаб. Основна причина са спекулациите с чистотата на морската вода. Още предходния месец има анулирани голям процент резервации на туристи. Основно в района през последните години те са от Румъния и точно те са се насочили към курорти по Средиземно море, коментира кметът. 

Разходка през уикенда наистина показва картина, различна от предходни години - малко плажуващи, малко разхождащи се туристи по Дамбата и из Балчик, полупразни заведения, а по-нагоре към Тузлата и Каварна, запознати твърдят, че почти е пусто откъм курортисти. 

Жулиета НИКОЛОВА