В Област Кърджали предприемат спешни мерки заради масова поява на марокански скакалци. Това каза за новините на Радио "Фокус" областният управител Никола Чанев.  

"На територията на Област Кърджали се наблюдава висока степен на нападение от марокански скакалци – т.нар. каламитетно намножаване. Това е феномен, който се повтаря на всеки 10 години. Последното подобно нашествие в област Кърджали е било през 2014 г. Заради цикличността на явлението сегашното нашествие е било очаквано“, заяви областният управител. 

Каламитетът е локализиран от Българската агенция по храните и от общински служители. Предприети са мерки,, увери Чанев. 

 "Министърът издаде заповед на 16 май, в която обявява каламитет. Тя е изпратена и на Комисията по бедствия и аварии за отпускане на средства на общините в област Кърджали в размер на до 500 000 лева“, обясни той. 

Засегнати са 20 000 декара земеделски площи, като най-сериозно е нашествието на скакалци в Община Черноочене – около 10 000 декара. Най-засегнати там са селата Габрово и землището на село Комунига. Поразените площи в Община Кърджали са около 4000 декара. По-малко са в общините Джебел, Кирково и Момчилград.  

"На практика нямаме такова явление в общините Ардино и Кирково. Площите, през които скакалците преминават, биват напълно унищожавани“, поясни Чанев. 

В понеделник е била свикана и Областна епизоотична комисия, на която е взето решение още през тази седмица да бъде извършено пръскане срещу мароканските скакалци. Това ще стане с хеликоптери, обясни експертът.  

"Това е задължение на общините, засегнати от проблема. Този път мерките се взеха навреме, бяха набелязани съответните действия и сега зависи изцяло от общините бързото пръскане и ограничаването на щетите. Този феномен не може да бъде прекратен напълно, но ще направим всичко възможно да го ограничим“, увери Чанев. 

Средствата, необходими за пръскането, ще бъдат отпуснати от бюджетите на общините, които в последствие ще поискат възстановяването им от Фонда за бедствия и аварии. "Имаме уверението, че общините ще си получат обратно тези средства“, допълни той. 

Росица АНГЕЛОВА