Нова чуждестранна компания откри своя производствена база в Стара Загора, съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. "Nedschroef“ е нидерландска фирма с над 120-годишна история и предприятия в 20 различни локации в света. На официалното представяне на новото предприятие присъстваха кметът на Стара Загора Живко Тодоров, неговият заместник Радостин Танев, министърът на икономиката и иновациите Богдан Богданов, изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре“ Радослав Танев, представители на бизнеса и медии.

Новата производствена мощност е разположена върху площ от близо 30 000 кв. м. С пълното разгръщане на проекта ще бъдат разкрити 300 нови работни места, презентира инвестицията изпълнителният директор на "Nedschroef“ Пол Редтс. От думите му стана ясно, че компанията е получила подкрепа от страна на държавата, както и от страна на местната власт, а синхронните действия по време на процеса са били гаранция за добри резултати.

Предприятието се нарежда сред най-големите в аутомотив сектора в региона. Изградено е с инвестиции от над 50 млн.лв., за която е спомогнал и търговското аташе на България в Бавария Стефан Йонков. Базата е проектирана и изпълнена от германското подразделение на дружеството "Nedschroef“. Това стана ясно по време на официалната церемония за откриването ѝ. "Създаването на производствената база в Стара Загора се вписва в стратегията на "Nedschroef“ за непрекъснат стремеж към високи постижения, растеж и иновации“, подчерта Пол Редс пред гостите.

"Вижда се желанието да се развива бизнесът и да се подпомагат регионите“, подчерта кметът Живко Тодоров и благодари на Министерство на икономиката и иновациите за подкрепата при привличането на инвестиции към Стара Загора. "За нас е важно да даваме възможност за създаване на нови производства, да изграждаме индустриални зони, така  развиваме потенциала на хората тук“, каза Тодоров минути преди откриването на новия завод в града. Той благодари и на екипа на общинския отдел "Инвестиции“ за активното отношение към създаването на предпоставки да бъде Стара Загора привлекателна бизнес локация.

"Инвестицията е важна не само за региона, но и за страната, защото такива глобални компании трансферират в България ключови технологии в аутомотив индустрията. Тя потвърждава, че интересът към Стара Загора от инвеститори е изключителен към момента“, каза министър Богданов. Той посочи, че занапред добрата екипна работа на различните нива ще продължи, за да се дадат перспективи за развитие на региона.

Министърът допълни, че в следващите няколко години старозагорският регион ще бъде още по-привлекателна бизнес дестинация. "Това, което искаме да кажем като институции е, че приоритет в следващите години ще е развитието на целия старозагорски регион. Ние трябва да разкрием нови работни места“, подчерта Богданов.

Той съобщи, че основен приоритет на МИИ е изграждането на нова индустриална зона в Стара Загора на терен, който е към ДКК и в момента се разработва проект. Национална компания индустриални зони ще е операторът на структурата, която съвместно с Общината ще развие потенциала на площи в обхвата на Летище Стара Загора, за да ги направи подходящи за привличане на инвестиции. Министърът добави, че скоро е бил на посещение в града с ключови инвеститори с големи производства, с които се водят активни преговори.

Рени АТАНАСОВА