Двама незрящи младежи се оплакаха, че не са били допуснати в комплекс с басейн за обществено ползване. Случката, която доби популярност в социалната мрежа Фейсбук, се е разиграла в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“.

Че са подложени на дискриминация, твърдят Дилян Петров и приятелката му Снежана Максудова. В петък те се опитали да отидат на басейн в комплекс "Мираж“ в крайдунавския град, но служител им обяснил, че във водата има много деца, може да стане инцидент и няма как да ги пусне в този момент.

"Ние не сме идиоти. Много пъти сме ходили на басейн и на море. Това е недопустима дискриминация“, казва младежът.

Всичко това се вижда във видео, заснето от него. Клипът продължава около 15 минути, в които Дилян и Снежана чакат управител, но до края на записа такъв не се появява. В началото младият мъж посочва, че това не е първият подобен случай конкретно за крайдунавския град и дава примери, че със Снежана са посещавали басейни на други места в страната без проблем.

Потърсихме и другата гледна точка – тази на собствениците на басейна.

Виолета Сарандева, управител на комплекса ни каза, че не е била на място, когато се е разиграла случката, но защити служителя си като потвърди думите му, че басейна е бил пълен и двамата незрящи не са били допуснати, за да не се стигне до инциденти, неволно причинени от други клиенти.

Открихме и служителя от клипа - Анатоли Ръжгев. Той разказа, че цялата случка има предистория, в която обяснява на двамата незрящи клиенти, че трябва да изчакат, за да влязат в басейна, защото в момента в него има много деца.

"Като дойдоха хората, аз им казах да изчакат, защото имам и друга работа. Човекът ми каза "Няма да чакам никого“, стана и си тръгна. Добре! След това дойдоха и започнаха вече да записват. През това време брат му се обади по телефона и ме попита защо не ги пускаме като ми каза още "Като се върна в България ще видите какво ще се случи“. Само съжалявам, че не звънна на този номер, защото тук разговорите се записват. После им казах "Изчакайте шефката да дойде“. Аз не мога да ви пусна, защото отговарям за живота ви. Не мога да ви гледам, защото има 100 деца и кого по-напред да гледам“, представя своята гледна точка Анатоли Ръжгев.

Той допълни, че момчето и момичето са посещавали басейна в предходни години, като проблем не е имало. Дилян и Снежана обаче са на друго мнение и казват, че това не е първият път, в който ги гонят от "Мираж“.

Според правилата на басейна, в него не могат да влизат без придружител хора, които не могат да плуват.

Официален сигнал към Комисия за защита от дискриминация не е подаван, но двамата незрящи се надяват повече да не попадат в подобни ситуации. Затова и са публикували клипа си в социалните мрежи.

Луиза ТРАНЧЕВА