Ежегодно, в началото на календарната година и/или при необходимост, се сформира работна група и се подготвя Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. Същата се публикува на интернет сайта на общината за срок не по-кратък от 30 дни, в който гражданите и заинтересованите страни могат официално да подадат предложенията си за изменение, след това се организира публично обсъждане, подготвя се докладна записка ведно с протокол, в който са вписани предложенията, и се внася в дневния ред за редовното заседание на Общински съвет град Добрич, съобщиха от общината.

Със заповед на кмета на град Добрич е сформирана работна група със задача в срок до 16 февруари 2024 г. да подготви проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община град Добрич.

На 15.01.2024 г. групата на общинските съветници от ПП "Възраждане" депозира по електронна поща предложение за "проект за изменение на разпоредба – чл.43, т.1, от Наредбата на Общински съвет Добрич за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община град Добрич". Обект на предложението на ПП "Възраждане" е отпадането на таксата от 2,00 лв./бр. за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения по чл.87, ал.6 от ДОПК.

#Факти Съгласно чл. 7, ал. 2 от Закона за нормативните актове, наредбата е нормативен акт, който се издава за прилагане на отделни разпоредби или подразделения на нормативен акт от по-висока степен.

Според чл. 15, ал. 1 от Закона за нормативните актове всеки нормативен акт трябва да съответства на конституцията и на другите нормативни актове от по-висока степен.

Според чл. 76, ал. 3 от Административно – процесуалния кодекс общинските съвети издават нормативни актове, с които уреждат съобразно нормативните актове от по-висока степен обществени отношения с местно значение.

Нормативният акт от по-висока степен, който урежда обществените отношения свързани с изискуемостта и заплащане на местни общински такси, е Закона за местните данъци и такси, който в чл. 6, ал. 1, регламентира какви по вид местни такси могат да събират общините Община град Добрич винаги действа законосъобразно и затова като е приел в чл. 43, т. 1 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, такса за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения, Общински съвет гр. Добрич е приложил разпоредбата на чл. 115, ал. 1 от ЗМДТ в който е предвидено, че за издаване на удостоверения, когато това е предвидено в закон, и за заверка на документи се заплаща такса.

Във връзка с гореизложеното, следва да се приеме, че текстът на наредбата не противоречи на нормативен акт от по – висока степен.

Всички жители на Община град Добрич могат да подават предложения за изменение на наредби в установените срокове за публично обсъждане, когато предложенията не противоречат на законите на Република България.