Отлични лингвистични знания, завладяващи емоции, талант, изискан стил и артистични умения показаха учениците от испанските паралелки в Профилираната езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Всички те организираха специално тържество  за Деня на Испания – 12 октомври, на който през 1492 година експедиция, водена от Христофор Колумб открива Новия свят, предаде кореспонднет на "Фокус"

Заедно в два поредни дни младежите и девойките от всички випуски потопиха цялата училищна общност в магията на испанската култура. Проявите започнаха с посещение във всяка паралелка и викторина с награда за правилен отговор. В експозиция бяха подредени плакати, създадени от ученици на различна възраст, изучаващи езика на Сервантес. Конкурси за музикално изпълнение, за танц и за най - точно пресъздаване на известна личност от испаноезичния свят завладяха гимназията, а публиката очакваше с нетърпение всяко междучасие и горещо аплодира вдъхновените изяви на младежите и девойките.

Голямата награда за колективно участие и цялостно представяне грабна XI"д“ с класен ръководител Мариана Йончева. Отличие за най-добро изпълнение на песен и хореография на испанска песен получиха учениците от VIII "д“, които за по-малко от месец показаха любов и изключителна отговорност при изучаването на езика. Специалната награда за превъплъщаване в образа на известна личност бе присъдена на Елина Николова от XII“д“ клас за образа на Фрида Кало.

Като част от проявите за празника на Испания в Езиковата гимназия гостува Бегоня дел Пуейо. Тя е дългогодишен журналист със своя рубрика във вестник в испанската провинция Каталуния, автор на книги на младежка тематика, делегат на Асоциацията на интернет потребителите в Каталуния. Бегоня дел Пуейо е в България по личен повод и в един от дните прие с радост възможността за среща с учениците от X и XI клас в гимназията.

Венета Ботева и Невена Йорданова са учителите, които преподават испански в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново. За втора поредна година лектор, обучаващ учениците на родния си език е Маурилио де Мигел Лапуенте.