За поредна година в местността Славчето на българо-сръбската граница се провежда едноименният международен събор, предаде репортер на "Фокус“. На около 40 км от Кюстендил, между землищата на селата Уши и Долно Кобиле, и с прекрасен изглед към Козяк планина, съборът събира, и тази година, хора от близките погранични селища и общини на българо-сръбската граница, за традиционния от десетилетия събор – проява на добросъседство и приятелство.

В началото на демокрацията традицията е прекъсната за няколко години, но отново е подновена.  Международният събор се организира от Община Трекляно и Община Босилеград. Тази година своеобразен домакин е кметът на сръбската община Босилеград Владимир Захариев. Гост е кметът на българската община Трекляно – Радко Петрунов. И двамата са категорични, че съборът представлява потвърждение за взаимно уважение между двете страни.

Международната братска среща започна с химните на двете държави и издигането на националните знамена. Празникът продължава под звуците на богата музикална програма, скара- бира, сергии и хора.  

Венцеслав ИЛЧЕВ