Местната власт в Свищов се срещна със собственика на една от фирмите за автобусни превози в общината – Пламен Георгиев. От пресцентъра на местната администрация уточняват, че основната тема на разговора са били проблемите с транспорта от населените места до общинския център и обратно. Най-ощетени се оказаха отдалечените села като Деляновци, Червена, Драгомирово и Овча могила, които имат осигурена автобусна линия до Свищов и обратно само в дните понеделник и петък, което е крайно недостатъчно за нуждите на населението. За по- близките населени места като Ореш и Българско Сливово има недостиг на транспорт в ранните и късни часове на деня. Кметът на село Вардим помоли сутрешният автобус, ако може да тръгва в 6.15, за да не закъсняват пътуващите за работа, а други кметове споделиха, че би било чудесно една от спирките в града да е задължително тази на болницата, тъй като хората най-често пътуват до там и това би облекчило много пътуването им.

Като много сериозен проблем се очерта и нерегламентираният транспорт и нелоялната конкуренция от страна на таксиметрови шофьори, които минават преди автобусите и обират пътниците, като по този начин намаляват значително печалбата на превозвачите и обезсмислят често курсовете им. Жителите на населените места е важно да осъзнаят, че от тях зависи дали ще има обществен транспорт или не. Подкрепяйки нерегламентираните видове транспорт те обричат автобусните превози на загуба и създават реална предпоставка в утрешния ден превозвачите да спрат да извършват своите курсове. Проблемът трябва да се реши със съвместни усилия.

Община Свищов няма правомощията да реши проблема, ако населението не използва обществения автобусен транспорт, превозвачите няма да имат интерес да поддържат губещи линии.