Хората от уязвимите групи нямат нужда от съжаление и коледна щедрост, а от шанс да се трудят и да бъдат част от активното гражданско общество. В това са убедени експертите от Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, създаден във Варна по проект на Министерството на труда и социалната политика.

Част от дейността им е Коледният базар-договаряне, в който ще бъдат представени социалните предприятия във Варненска област. Те ще участват със своите стоки и услуги, ще разкажат за дейността си.

За представителите на бизнеса е планирано специално договаряне, на което те могат да поръчат на представените социални предприятия нужните им коледни подаръци и фирмени комплименти. Или да потърсят интересни предложения за Свети Валентин, 8-и март, дори за целогодишно сътрудничество. 

"Хората, които работят в социалните предприятия, най-често са част от така наречените уязвими групи: хора с нарушена трудоспособност, хора, които могат да работят само половин ден, или дори час-два, седнали, със специални помощни средства или само у дома, а също: техните родители, бежанци, хора, преминали през лечение на зависимости, трайно безработни, младежи без професия, бездомни... Всички тези, за които се сещаме по Коледа и на които - великодушно и от сърце, даряваме по нещо.

Сега Ви каним да направим повече: да им дадем шанс! Шанс да работят и да се гордеят с труда си! Шанс да бъдат част от създаването, а не от съжалението! Шанс да дадат воля на вдъхновението и въображението си, а не на самотата и депресията. Затова тази Коледа няма само да даряваме, а ще пазаруваме! Ще пазаруваме с кауза! За да станат Коледните чудеса още повече!“ Това обясни Калина Кънчева, координатор на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България.

Коледният базар-договаряне, наречен "Експо Варна: Купи с кауза“,  ще бъде открит на 28-и ноември в 11 часа в залата на ул. "Цар Симеон I“ 26, етаж 1. Заедно с това ще бъде открит и Регионалният център за развитие на социалната икономика във Варна.

Какво можете да намерите на базара:

Книжарница "Августа“ е приготвила цял куп "корпоративни“ изненади за партньори, клиенти и служители.

От "Семеен център Мария“ се включват с кашпи с цветя, коледни аксесоари, подаръчни кошници, аксесоари и украси.

Социално предприятие "Енерджи“ ще стопли всички участници с греяно вино, с горещ шоколад, с календари и сувенири, изработени от деца на хора от уязвими групи.

Вълшебниците от "Карин Дом“ ще изложат кукли и други изработени при тях предмети.

Няма невъзможни неща за "Няма невъзможни неща“. Затова те са подготвили нехранителни идейни еко подаръци, шоколадов подарък-бонбони, предложения за кетъринг услуги, ваучери за уъркшопове и забавления за различни възрасти.

"Неща с душа“ са едно от най-старите социални предприятия във Варна и техните образователни играчки и тематични сувенири са известни в цяла България.

И в "Пекарна Радост“ тече трескава подготовка. Издаваме само част от тайните: календар с меденки, единични меденки, 2 вида кутии със сладки.

Още изненади подготвят "Фондация Живот със синдром на Даун“, "Академика ВУМ“ и "Социалната чайна“.