Представители на почти всички общини във Великотърновска област изразиха притеснението си от непочистени участъци на речни корита извън урбанизираните зони в региона. Това се случи на заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия и аварии, свикано от областния управител Ивайло Здравков, предаде  кореспондент на "Фокус". На срещата стана ясно и, че речните корита в урбанизираните зони в областта, които също се поддържат от Общините, са с добра проводимост.

Великотърновска област има специална програма за превенция от наводнения, в която е предвидено почистване на речни участъци с намалена проводимост извън урбанизираните територии. В нея са включени 17 точки. Във връзка с изпълнението ѝ от 2022 година до момента областния управител е изготвил искания за финансиране до МКВП към МС за 13 участъка от първи и втори приоритет, като за някои от тях исканията са подавани през 2022, 2023 и 2024 година. Към днешна дата има отпуснати пари само за една зона - на река Росица в община Павликени. Те са стигнали за изготвянето на проект, който е получил одобрение от РИОСВ. Остатъкът от сумата е върнат на Министерски съвет, като дейностите в изготвения проект не са извършени.

 

“Сериозно предизвикателство представлява изпълнението на планираните мерки и дейности за намаляване на риска от бедствия при липса на бюджет или отказ за осигуряване на необходимите средства за изпълнение на планираното. Областна администрация – Велико Търново от три години изпраща заявка за осигуряване от Министерски съвет в бюджета на областта финансови средства в размер на 30% необходими за финансиране на проектите за почистване на речните корита извън урбанизираните територии, за които кандидатства в МКВП към МС , но такива не са отпускани до сега", обобщи Ивайло Здравков.

В областта има общо 147 язовира, като 72 от тях са от “първа" - висока степен на опасност, тези от “втора" степен са 17, а от “трета" - 58 . По заповед на областния управител Ивайло Здравков междуведомествена комисия е проверила 57 съоръжения, като при всички техническото състояние е задоволително. Останалите ще бъдат обходени през септември. Двата големи язовира в областта - “Александър Стамболийски" и “Йовковци" също са добре поддържани. Нивата навсякъде са задоволителни, като няма водоеми, в които обемът да е над 80%, а при евентуални обилни валежи, има готовност за изпускане, за да не се стига до преливане.