Необитаема сграда в Горна Оряховица горя два пъти в рамките на месец. Става въпрос за огромен комплекс, който се намира в идеалния център на града и е известен сред местните като "бившето СУПЦ“, предаде кореспондент на "Фокус". Сградите са построени през 60-те години на миналия век и до 2012 година са използвани за различни социални услуги за хора с увреждания. От местната администрация в жеелзничарския град обясниха за предаването "Цветовете на България“, че имат съмнения за умишлени палежи. От там имат и план какво предстои да се случи със сградите, чиито стопанин е именно Община Горна Оряховица.

"Сградите са с твърде добра конструкция. Предвидили сме разделянето на имота на три части, за по-добро управление на собствеността. Още в средата на май го предложихме на Общинския съвет и той взе такова решение, с което ни разреши за по-оперативна работа да разделим имота. Всяка сграда ще попадне в един такъв парцел и ние ще се погрижим на първо време да затворим всички точки, които осигуряват нерегламентиран достъп“, поясни инж. Анелия Христова, зам.-кмет по ТСУ.

Обезопасяването е първа точка от плана на общинарите, но в него влиза и добро менажиране на имота.

"Бих казал, че Община Горна Оряховица е добър стопанин, но тя е и добър търговец, тоест част от сградите вероятно ще бъдат използвани за нуждите на Общината. След това разделяне на имотите, за да се предизвика инвеститорски интерес, ще бъде дадена възможност и на бизнеса да се включи, тъй като най-ценния ресурс на града са именно гражданите и бизнеса“, обясни Христо Ангелов, началник на отдел "Териториално селищно устройство и общинска собственост“ в Община Горна Оряховица.

Очаква се в следващите дни да се започне с премахването на растителността около сградите, а след това да се затворят и счупените прозорци, и врати.