Необходимост от изграждане на съвременна напоителна система за територията на Община Добричка е заложена в Програма за опазване и устойчиво използване на почвите, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Програмата за опазване, устойчиво използване и възстановяване на почвите на Община Добричка е неразделна част от друг по-голям стратегически документ - Общинска програма за опазване на околната среда за периода до 2028 г. Според анализ основен фактор, който застрашава почвите в региона е ерозията - водна и ветрова, с превес на втория вид. В Програмата са посочени основните земеделски практики, осигуряващи условия за устойчиво управление на обработваемите почви.

Това са минимизиране на механичната обработка на почвата за поддържане на почвеното органично вещество, структурата на почвата и общото "здравословно“ състояние, използване на покривни култури и растителни остатъци, които предпазват повърхността на почвата, пестят вода и хранителни вещества, подобряват почвената биологична активност и допринасят за интегрирана борба с плевелите и вредителите, отглеждане на по-широк спектър от едногодишни и многогодишни растителни видове (включително дървета, храсти, пасища и земеделски култури) в асоциации, последователности и ротации, които подобряват храненето на културите и способността на системата да се самовъзстанови от стрес.

Общинските язовири с относително постоянни водни количества в тази община са 9 - Бенковски, Алцек, Карапелит, Полковник Иваново, Смолница-1, Смолница-2, Полковник Минково, Плачи дол-1 и Плачи дол-2. Пресъхнали са 6 язовира – Воднянци, Вратарите, Фелдфебел Дянково - 2 и Златия - 2. По отношение на язовирите на територията на общината освен мерки за поддържане в изправност и безопасност на съществуващите такива, е необходимо и възстановяване на бивши микроязовири с цел рекреация и напояване.

В община Добричка има нужда от изграждане на съвременна напоителна система за територията й. Пълният текст на проектодокумента е достъпен чрез сайта на местната администрация в рубриката "Обяви и съобщения“.



Жулиета НИКОЛОВА