В нашия събитиен календар и изложбен план сме поставили акцент на графиката тази година. Това заяви директорът на Художествена галерия - Добрич Недко Недков при откриването на първата за година изложба - "Графика с добавена реалност“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. По думите на Недко Недков това е първата значима изложба, с която започва календарът от събития на галерията.

"Тази година доста често, надявам се, ще говорим за графика, защото сме заложили доста изложби, посветени на нея. Ще представим имена на творци, работещи в тази област. Предстои изложба на чуждестранна графика. И разбира се всичко това сме го посветили на пленера "Хартията“, който през 2022-ра също ще бъде посветен на графиката и на ръчната хартия в графиката. Годината, малко или много, сме я подчинили на този знак - графиката“, каза Недко Недков.

Той припомни, че класическата графика се придържа към утвърдени техники и практики. Но в последните години с навлизането на новите и модерни технологии все по-често се говори за 3D графика, за компютърно генерирани изображения и след това прехвърлени и изпълнени в класическа техника. Този тип графика от ново поколение съдържа и дигиталния принт.

Най-висшето проявление на модерните технологии в графиката е така наречената добавена реалност, до която може да се докосне публиката в Добрич в Зала 2 този месец. Следващото събитие в изложбения календар на Художествена галерия - Добрич е представянето на Цветан Казанджиев през март.



Жулиета НИКОЛОВА