Цялата програма на Художествената галерия в Добрич е подчинена на 60-годишния юбилей на културната институция. Темата на тазгодишния пленер, който предстои след дни, е също свързана с честванията. Името е дълго обмисляно - "Хартията - дом на спомени", коментира за "Фокус" директорът на галерията Недко Недков. Процесът е дълъг - на проучване на архивите на галерията, на припомняне и за широката общественост на важни моменти от историята й. 

"Едно от основните свойства на хартията е да съхранява спомени и въобще човешката памет. Така се роди идеята за името на тазгодишния художествен пленер. Спомените са свързани с лични емоции, спомени от детството, към които понякога се завръщаме. Самото изкуство до голяма степен е подчинено на това. И както си говорим с колегите, спомените вървят ръка за ръка със забравата, като това изчиства в някаква степен спомените от негативните емоции, от много условности. Често спомените ни са достатъчно романтични, светли, хубави, приятни и с удоволствие се връщаме към тях. Има и неща, които паметта ни изчиства, но не бива да забравяме", сподели Недко Недков.

Така е избрана тази малко по-философска, малко по-обобщаваща и всеобхватна тема за тазгодишния пленер. Участват десет творци, има и участие от Китай. Художниците творят в различни области - живопис, пластика, графика. Срещата на автори от различни сфери, с различен почерк и светоусещане прави творческия процес интересен в контекста на зададената тема с основно изразно средство хартията. Това прави и самия пленер уникален въобще за културния облик на страната. Галерията е място не само за представяне, но и за творчески процес, за създаване на творби.

През 90-те години на миналия век пленерът "Хартията" стартира като международен. След възраждането му през последните две години той е с участие само на български творци и сега постепенно се завръща възможността за по-широки хоризонти и досег с по-далечни и екзотични култури. Тази година участва Вержиния Маркарова, един от основоположниците на пленера от създаването му. Нейният съпруг е професор, който преподава от дълги години в Китай. Той няма да може да вземе участие, но чрез него е поканен китайският художник Юелай Руан.

Той е с много богат опит, осъществил множество пътувания и изяви по света. "Надявам се да се впише достатъчно добре в нашата тема, в нашата обстановка и да разнообрази цялото присъствие на художниците", посочи Недко Недков. Надеждите са ползотворното приятелство с китайския творец да продължи и занапред.

Особено ценен момент по време на пленера са своеобразните арт ателиета, които се отварят за широката публика и я срещат с всеки един от творците. Тази традиция продължава и в новото издание. Хората могат да изберат коя вечер да съпреживеят или пък всичките, да посетят галерията, да се срещнат с творците и да общуват с тях. Свободният достъп и вечерните срещи с творците са отличителна черта на пленера, защото те отварят пространството и ателието не е просто някакво далечно, непознато и непристъпно място, а дава досег на света с художника и неговия творчески свят.

Традиционно пленерът завършва с изложба на създаденото в дните от 30 август до 8 септември. Част от произведенията ще станат притежание на галерията и ще обогатят фонда й и по-конкретно уникалната колекция, носеща също името "Хартията".

Официалното откриване на събитието на 1 септември от 10:30 ч. Изложбата ще бъде представена от 7 септември с откриване в 18:00 часа.

Жулиета НИКОЛОВА