19-годишният Неди от Добрич в първото момче аутист от града, който успява успешно да завърши средно образование и ще има удостоверение. Тази година, Недислав е един от абитуриентите на училището по изкуства "Климент Охридски" в града. 

За неговия невероятен успех и труд през годините разказа пред "Фокус", неговата майка Камелия Тодорова. 

Вече 18 години, самотната майка не приема "Не" за отговор и заедно с Недислав се бори със системата. Тя подчерта, че в България все още няма преобщаващо образование за деца със СОП. "Усвояват се пари, които държавата взема от нашите деца. Финансирането в училищата е двойно, но няма създадени учебници за тях и не може да се усвои материала, който за другите деца е лесен, а за деца с специална потребност мисия невъзможна." обяснява Камелия

Затова, Неди може да влиза само в определени часове. Всеки път през годините, майка му Камелия е на чина до него. "Не съжалявам! Зарязах кариерата, която имах до този момент. Преквалифицирах се, за да мога да помагам адекватно на сина си. Работихме заедно ден и нощ", казва Камелия. Благодарение на усилията й, а и тези на неговите учители, Неди говори, социален е и дори помага на майка си с домакинските задължения. 

Любовта към рисуването открива случайно, след лична трагедия.

"Той беше изключително превързан към баба си, обичаше да й подарява цветя. Тя почина внезапно преди няколко години. Един ден, влязохме в книжарницата, а той сам поиска материали за рисуване. До сега не бе рисувал, което ме изненада. Прибрахме, а той започна да рисува цветя. Само цветя." споделя Камелия.

През годините му, талантът му не остава незабелязан и той прави изложби във Варна, Пловдив. Негови творби украсяват дори Двореца в Балчик, а картините му биват закупени от хора от цял свят.

"Оттук нататък поемаме нашия път и сме в листата на безработните. Ще се отдадем изцяло на нашето изкуство и ще имаме повече време. Ще опитам да регистрирам Недислав като свободна професия- художник." споделя майка му.

През 2024 година, Неди успешно завърши училище по изкуства и продължава напред да рисува и да прави красоти и радва хората. Работата му може да видите и подкрепите на Неди "Арт".