"Не на насилието над жени" казаха великотърновци отново, предаде кореспондент на "Фокус". Преди минути в града приключи вторият протест в подкрепа на 18-годишната Дебора от Стара Загора, която бе жертва на агресия от страна на приятеля си и пострада тежко. 

Интересът към проявата бе доста по-слаб в сравнение с предходната седмица, когато пред Съдебната палата в старата столица се събраха стотици, за да призоват държавниците да са по-отговорни и да вземат по-строго мерки срещи подобни случаи. 

Днес пред съда във Велико Търново също имаше десетки млади жени, които държаха плакати с призиви "Не на насилието", "Нито една повече", "STOP на агресията" и други подобни. Дойдоха и семейства с деца, и възрастни хора, всички обединени от една обща кауза – да защитим слабия пол.

"Ние сме тук, за да протестираме в подкрепа на всяка една жертва на домашно насилие и в подкрепа на всяка една жена в България. Само от началото на 2023-а до днес броят на починалите в следствие на домашно насилие жени е 14, а държавата не прави нищо по въпроса. Вината всъщност не е само в държавата, тя се корени и в самото общество, в неговото патриархално мислене“, казват организаторите на мирния митинг.

Настояванията на хората са за незабавни промени в Закона за защита от домашно насилие /такива се гласуваха днес и минаха на второ четене бел. авт./, създаване на кризисни центрове за пострадали от насилие във всяка една област в страната, създаване на Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, създаване на правна рамка за адресиране на психологическото, икономическото и всички други форми на насилие срещу цени, които са отвъд физическото посегателство.

Луиза ТРАНЧЕВА