Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков назначи със заповед за временно изпълняващ длъжността ректор на Русенския университет проф. д-р инж. Генчо Попов – досегашен зам.-ректор по учебната работа. Това съобщиха от учебното заведение.

Проф. Попов ще управлява висшето училище не повече от шест месеца, като в рамките на този период ще трябва да се проведе частичен избор за нов ректор.

Проф. Попов е роден  през 1961 г. Завършва Техникум по механизация на селското стопанство в гр. Карнобат и се дипломира през 1987 г. като машинен инженер във ВТУ "Ангел Кънчев" - Русе (сега Русенски университет "Ангел Кънчев").

През 2005 г. е избран за доцент по научната специалност "Хидравлични и пневматични машини и съоръжения", а през 2014 г. е избран за професор.

От 2005 г. е в деканското ръководство на факултет "Механизация на селското стопанство" като зам.-декан по научното и кадрово развитие и акредитацията. След това в продължение на два мандата е ръководител катедра Топлотехника, хидравлика и инженерна екология.

През 2012 г. става директор на Научноизследователския сектор на Русенски университет.

От 2016 г. е декан на Аграрно-индустриалния факултет за два мандата, а от 2019 г. е избран и за директор на Филиал-Разград на Русенския университет.

През януари 2024 г. става зам.-ректор по учебната работа на Русенския университет.

Проф. д-р инж. Генчо Попов е член на редица наши и чужди организации и редколегии. Научно-изследователската му работа включва участия в изследователски и образователни проекти, договори, ръководство на докторанти и дипломанти. Резултатите от всичко това се изразяват в над 150 научни статии и доклади, 1 монография, 3 учебника и 5 учебни помагала. Множество са отличията и наградите му, а приносът му за развитието на Аграрно-индустриалния факултет и на Русенския университет е особено значим.