Днес се навършват 25 години от утвърждаването на област Смолян с Указ № 1 от 5.01.1999 г. на Президента на Република България Петър Стоянов. Това съобщи на пресконференция областният управител на Смолян, Захари Сираков, предаде репортер на "Фокус". С този указ са утвърдени границите, административните центрове на областите в страната и общините, включени в тях, поясни той.

Заместник.-областният управител Зарко Маринов заяви, че смята този акт за много важен за развитието на областта през после 25 години. "Това даде възможност на областна администрация, областните управители и заместниците им да отстояват интересите на жителите на 10-те общини пред централната власт. Това е важна административна реформа, защото всички, които наблюдават развитието на областта ни отпреди повече от 20 години, знаят какви проблеми имаше, когато Смолян бе част от голямата Пловдивска област. Смятам, че нито граничният пункт край Рудозем, за който предишните областни управители са работили здраво, както и подхода към пункта от Рудозем към Елидже и много други инфраструктурни обекти нямаше да се случат без активната работа на областните управители и областната администрация на Смолян“, каза още Маринов.

По време на пресконференция бе представен официално и новият зам.-областен управител на Смолян - Боян Симеонов. То е назначен за заместник-областен управител на област Смолян, считано от 02 януари 2024 година, със Заповед-КВ-574/28.12.2023г. на министър-председателя. Роден е на 11 юни 1971 година в град Смолян. Магистър по право от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски“.

Заемал е изпълнителни и ръководни длъжности в различни структури на МВР, има дългогодишен опит в областта на опазване на обществения ред и сигурност, пътен контрол и пътна безопасност, както и противодействие на икономическата престъпност.

Работил е като юрисконсулт в държавния и частния сектор, също и като адвокат. Има опит в сферата на административното, административнонаказателното, наказателното, гражданското, търговското и процесуалното право. Преди поемане на поста като заместник-областен управител, Боян Симеонов е бил главен секретар на Асоциацията по ВиК-Смолян.