Кюстендилци отбелязват 146 години от Освобождението на града от османско иго, съобщиха за "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Честването на годишнината ще започне от 11.00 часа. От площад "Велбъжд“ ще тръгне шествие, предвождано от професионалния духов оркестър. То ще спре до бюст-паметника на Ильо Войвода, а след това ще продължи до гранитния монумент на Ильо Марков, където ще бъде изнесено слово. Предвидено е понасяне на венци и цветя на паметния знак.

Къща-музей "Ильо Войвода" ще предложи безплатно посещение на експозицията "Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край".

От 18.00 часа в голямата зала на читалище "Братство" ще се проведе тържествен концерт.

В музикалната програма ще вземат участие Туристически хор "Осоговско ехо, Вокална формация "Неразделни", Фолк-Арт Формация, Музикална компания "Пей сърце", Николай Кесяков, ученици от класа по поп пеене, ученици от Театралната школа, които ще изпълнят патриотични стихове. Слово за Освобождението на град Кюстендил ще произнесе експертът от Регионален исторически музей – Антон Венев.

С решение на Общински съвет - Кюстендил от 2009 година, 29 януари е обявен за официален празник на града.