Навършват се 144 години от Освобождението на Дупница от турско робство. Това каза пред Радио "Фокус" – Кюстендил Анелия Геренска, директор на Общински исторически музей – Дупница. По този повод Община Дупница организира възстановка по спомените на Никола Лазарков и тържествено шествие на Свободата.

Заради ремонтните дейности по улица "Орлинска“, шествието няма да бъде по традиционното трасе от "Рибарника“, а ще тръгне от "Развесена върба“, където ще бъде посрещнат майор Орлински, след което шествието ще продължи до площадното пространство пред Дом на техниката. Шествието е с начало от 11.00 часа. Преди това, от 10.30 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на майора в "Горна махала“. В програмата участие ще вземат танцови и певчески състави, читалища и граждани.

"Районът на Дупнишкото поле не попада в активни бойни действия в хода на самата война. Това не означава, че самите хора не изпитват тежестите на войната. Всъщност Никола Лазарков разказва за доста тревожни и трагични дни на отстъпващата турска войска, след падането на Плевен и на София. В началото на коледните празници започва да се натрупва страшно много турска война, в кроя на деня. По сведения на руски разузнавателни отряди става въпрос за повече от шест табора турска войска. Имало е изключително много грабежи, опожаряване на къщи. В българските къщи са настанявани турски войски. Макар и за кратък период дупничани преживяват всички тези несгоди на войната", каза Анелия Геренска.

По думите й турското командване е взело решение в Дупница да не се дава решителна битка, буквално за една нощ турските войски и цивилното турско население са се изнесли от града. За да овладеят положението първенците на града са създали тогава граждански комитет от всички етноси. Те успяват да запазят спокойствие в града. Първата дейност е изпращането на парламентьори, които да донесат на руското командване, че градът е отстъпен от турските войски, че е изключително важно руските войски да настъпят и градът да бъде присъединен към освободените земи. Това се случва по стар стил на 2 януари, нов стил – 14 януари. "Тази дата остава като дата за Освобождението на Дупница. Дупничани посрещат освободителите на горния мост над река Джерман. Там е посрещнат майор Иван Павлович Орлински. Посрещането става с хляб и сол, много подаръци, плодове и храна", каза Анелия Геренска. По този начин градът е завзет и се установява временно руско управление в града, а това дава шанс на Дупница по-късно отново да остане в пределите на Княжеството.

Венцеслав ИЛЧЕВ