На днешната дата – 28 февруари, преди 100 г. в Чепеларе се ражда един от достойните и колоритни синове на Родопа планина – Димитър Райчев – учител, пещерняк, откривател и проучвател, биолог, спелеолог, археолог, общественик. Това съобщиха от Държавен архив – Смолян.

Той е основоположник на организираното пещерно движение и на спелеологията в Среднородопския край. Той е главният организатор за създаването на единствения по рода си в Югоизточна Европа Музей на родопския карст и на първия, и единствен в страната Музей на ските и ски-спорта в Чепеларе. Той посвещава живота си за опазване красотата на Родопа планина, за разкриване на загадките на нейните удивителни подземни, пещерни богатства, на природното и културно-историческото ѝ наследство.

Райчев е председател на Пещерен клуб – Чепеларе, Физкултурно дружество "Чепеларец“, Сдружение "Християни“, Природоизследователското дружество; зам.-председател в периода 1976-1983 г. и почетен председател, обявен през 2001 г., на Туристическо дружество "Студенец“ – Чепеларе; почетен член на Българската федерация по спелеология; член на Френската биоспелеоложка асоциация; член на Бюрото на Окръжния съвет на Българския туристически съюз – Смолян; лектор в школата по туристическо ориентиране и отговорник за планинското спасяване към Туристическо дружество "Студенец“; организатор на Младежката школа по спелеология; член на сдруженията "Защита на Родопите“, "Екогластност“, "Екологията и децата“ и др.

В периода 1986-2002 г. Димитър Райчев предава на Държавен архив – Смолян личния си архив, събиран в продължение на десетилетия. Във фонда са съхранени работни тетрадки на Димитър Райчев като учител в Чепеларе, уредник и завеждащ отдел "Археология“ при Окръжен исторически музей – Смолян, главен уредник на Музея на родопския карст в Чепеларе. Съхраняват се също: научни изследвания, проучвания, дневници от експедиции, скици, карти, статии на Райчев от работата му като археолог, спелеолог и биолог; доклади и научни съобщения от участия в конференции, семинари, форуми по археология и спелеология. Има документи и от обществената му дейност в периода 1958-2001 г. Изключително богат е и снимковият материал: от пещерни експедиции и археологически разкопки; панорамни снимки на Рило-Родопска карстова област, карстови долини и извори; снимки и негативи на археологически находки, пещерни седименти, флора и фауна, и др.