Навършват се 100 г. от построяване на камбанарията на храм "Св. Теодор Стратилат“ в Смолян, съобщиха от Държавен архив – Смолян. Строежът на църквата започва и завършва през 1836 г., съгласно условията на фермана, върху развалините на стар православен храм. Днес е храмовият ѝ празник.

Камбанарията ѝ е построена през 1924 г. по проект на проф. арх. Станчо Белковски. Църквата е свързана с упоритата борба срещу гъркоманството. Кроеведи разказвали, че по старите дървени порти на камбанарията личали ударите с железен прът на османските власти и фанариотите, които се опитвали да влязат в храма. За нуждите на църквата, през 1876 г. е излята първата камбана в околността, от майстор от с. Горни Броди, Драмско. Върху нея има надпис с годината на изграждане, инициали на дарителите и майстора. (За съжаление името на последния не е разчетено и до днес). Легендата разказва, че фанариотите също си поръчали камбана, но тяхната излязла некачествена. Втората голяма камбана е с дата 1885 г., а по-късно – 1896 г., били поръчани още две по-малки камбани. Едната е в памет на починалия Радю Енчов, завещал имота си на храма. Другата в последствие била предоставена за нуждите на манастира "Св. Атанас“, в близката местност "Варадил“.

Храмът има два престола – централен, посветен на Св. в. м. Теодор Стратилат и южен, посветен на всебългарския покровител Св. Иван Рилски.

Църквата е най-богато изографисаната в региона. Според многобройните дарителски имена и ктиторски надписи, процесът започнал през 1870 до 1872 г.