Повече от 30 читалища и неправителствени организации се включиха тази година в най-цветното изложение на плодове и зеленчуци, част от Празника на плодородието в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Аранжираните щандове се намират на централния площад "Велбъжд“ и привличат сетивата на жителите и на гостите в града под "Хисарлъка“.

Красивите маси показват, че овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

На художественото изложение може да се видят даровете на природата, но обгрижени с любов и надежда от трудолюбивите ръце на кюстендилци.

Константин Иречек в “Пътувания по България" - в началото на 80-те години на 19 век описва кюстендилския край така: “...Кюстендилското поле е градина от сливи, големи жълти круши, обемисти сочни ябълки, сладки череши и възкисели вишни, дребни жълти сливи, праскови, мушмули, черници, орехи и много други. По хълмовете се забелязват хубави лозя, тукашното вино е прекрасно. В летните месеци старите орехови кории, тъмната зеленина на градините и лозята и златокласните ниви, заедно с ливадите и горите по полите на планините, придават на покрайнината известен южен характер през дневната горещина и шумното пеене на щурците в звездните топли нощи“.

Насладете се на пъстротата на Празника на плодородието в Кюстендил.