Омбудсманът на Община Русе Валентин Димитров представи първия наръчника на гражданина за обществените услуги в крайдунавския град. Сред гостите на събитието беше и областният управител Драгомир Драганов, който изказа благодарност на Валентин Димитров за добрата съвместна работа и посочи, че подобни инициативи имат голямо значение за развитието на активното гражданско общество. Драганов благодари на обществения посредник за това, че никога не е отказал консултация на хора в нужда, независимо че не са от община Русе. "Вие давате един много добър пример и съм радостен, че той се възприема от местната власт в целия регион“, допълни Драганов. За постигнатото до момента Димитров получи символичен подарък /луксозен химикал/ от областния управител.

Книжката от 64 страници е подготвена със съдействието на кмета Пенчо Милков и целта е да информира хората как по-лесно да се ориентират в лабиринта от процедури, правила и изисквания, произтичащи от нормативната уредба на дейността на доставчиците на обществени услуги. Фокус е поставен върху правата, които всеки потребител има, както и възможностите за тяхната защита. "Защитата на правата на всеки гражданин като потребител е изрична конституционна повеля. Потребителските права и тяхното ефикасно гарантиране са изведени на преден план в политиките на Европейския съюз. Общественият посредник като независим орган поставя акцент върху осъществяването на граждански контрол върху дейността на доставчиците на обществени услуги /ток, парно, ВиК, интернет, телефон/. Трябва да се преодолеят стереотипите в инерцията както в отношението на държавните органи, които пряко контролират или регулират дейността на тези дружества, така и в отношението на самите дружества към всички нас – потребителите на техните услуги“, с тези изречения започва наръчникът. В него всеки може да намери полезни отговори на въпросите къде и как да търси правата си, когато те са нарушени, както и разумният срок, в който трябва да получи отговор на своите въпроси, жалби и оплаквания. В наръчника могат да се намерят и препоръки как всеки от нас трябва да реагира, ако му изгорят електроуредите вкъщи вследствие на внезапно спиране на тока, кога се отчитат уредите за дялово разпределение при използване на парно, какво да правим, ако телефонът ни спри при проведа и други подобни.

Припомняме, че с по инициатива на областния управител Драгомир Драганов събитието е и с благотворителна цел. Тя се реализира със съдействието на Валентин Димитров. Всички присъстващи имат възможността да подкрепят благотворителна кауза, посветена на параолимпийския шампион по лека атлетика Ружди Ружди.

Сред гостите на събитието бяха десетки представители на местната и държавната власт. На събитието присъстваха кметът на Община Русе Пенчо Милков и на Община Иваново Георги Миланов, както и редица представители на местната и държавната власт и общински съветници.