Днес, 2 юли, в Народен театър "Иван Вазов“ започнаха репетициите на спектакъла "Мрак на края на града“ по пиесата на Дарио Беванда на режисьора Катрин Медлер. Премиерата ще бъде на 6 декември 2024 г на Камерна сцена.

В спектакъла участват актьорите Анета Иванова, Биляна Петринска и Зафир Раджаб.

Преводач на текста е Атанас Игов, сценограф – Франциска Изенезее, а драматург – Лаура Менгелс. Драматург на постановката е Павлина Дублекова.

Спектакълът се реализира в партньорство с Гьоте-институт България като естествено продължение на сътрудничеството на двете институции, започнало през миналата година с провеждането на третото издание на Фестивала за нова драматургия New Stages Southeast 2023 г., преминал под надслов "Драма и политика“.

Пиесата "Мрак на края на града“ е написана от драматурга Дарио Беванда в рамките на регионалната инициатива на Гьоте-институт за подпомагане създаването на нова драматургия от Югоизточна Европа и е един от петте текста, отличени с награда в заключителното издание на фестивала New Stages Southeast в Германия през 2023 г.

Катрин Медлер (родена 1976 г. в Оснабрюк, Германия) е артистичен директор на Театър "Оберхаузен“ от 2022 г. Преди това е главен драматург и режисьор в Театър "Мюнстер“, както и директор на Държавния швабски театър в Меминген, който по време на нейното ръководство е удостоен с Федерална награда за театър.