Народният театър "Иван Вазов" ще продуцира три проекта в резултат от втората Отворена покана за артистични идеи. Благодарение на Програма "Апостол Карамитев“ и в чест на 101-годишнината от рождението на актьора спектаклите ще станат част от репертоара на Народния театър, съобщават от културната институция.

Именно на Апостол Карамитев е заслугата пространството на четвъртия етаж да се превърне в третата сцена на Народния театър през 1968 г. Преди това то се ползва за репетиции и събрания, но Апостол Карамитев убеждава колегите си в нуждата и смисъла тази по-малка зала, позволяваща близък контакт между публика и изпълнители, да стане самостоятелна сцена с фокус върху театрални експерименти със сценичния език, като предлага идеи и естетики, различни от тези по основните сцени. 

Така се появява "Камерна сцена на ІV етаж“, открита със спектакъла "Амазонката“ от Богомил Райнов, в който Карамитев изиграва и една от главните роли – на Иванов. През 90-те години залата се превръща във физически адрес на творческите търсения на Маргарита Младенова и Иван Добчев и създадената от тях Театрална работилница "Сфумато“,  а от 2018 г. сцената носи името на Апостол Карамитев. 

Като естествено продължение на тези стремежи към откривателство и създаване на условия за появата на съвременни сценични форми през юни Народният театър отправи своята втора Отворена покана за артистични намерения. В отговор бяха получени 51 кандидатури от театрални и куклени режисьори, актьори, хореографи, писатели, преводачи и други професионалисти. След внимателно запознаване с всички тях, за събеседване с екипа на театъра бяха поканени авторите на 22 артистични идеи. 12 от тях достигнаха до финалния кръг на инициативата, в рамките на който бяха помолени подробно да опишат своята идея.  

Интересът към отворената покана, високото качество на получените артистични идеи и разнообразието от теми и творчески подходи за тяхното обговаряне, предложено от кандидатите, са в категорична подкрепа на разбирането на настоящия екип на Народния театър за необходимостта от разгръщане на репертоарната политика на институцията и обогатяването ѝ с почерка на по-широк спектър от артисти.

Финалистите в Отворената покана за артистични идеи

Идейните предложения, които ще бъдат осъществени на сцена "Апостол Карамитев“ през сезон 2024/2025 в резултат от втората Отворена покана за артистични идеи, която Народният театър отправи към професионалисти от сферата на театъра и различни области и жанрове на изкуството, са (по азбучен ред):  

● Деян Георгиев – "ТАМ (Locus Amoenos)“

● Марий Росен – "ЖЕНАТА – КОНБИНИ"

● Радослав Петкашев – "Топ потребител“/"Екстремни идентичности“

В знак на приемственост и за да се подчертае експерименталната насоченост на селектираните идеи, предложенията финалисти ще влязат в репертоара на театъра в рамките на програмата "Апостол Карамитев“, по която вече са успешно реализирани 2 проекта – "Хипотетично“ на хореографа Галина Борисова и "Съзвездия“ по идея на актрисата Радина Думанян, режисьор Елица Йовева по едноименната пиеса на Ник Пейн, а в началото на 2025 г. ще бъде премиерата на "НЕЧОВЕК“ – съвместен проект на режисьора Любомир Колаксъзов и писателя Стефан Иванов.

Предстоят работни срещи с екипите финалисти и определянето на точната последователност, в която те ще имат възможност да реализират своите спектакли.