Наркодилъри от Великотъровски регион си правят дрога сами, в домашни условия. Те забъркват метамфетамин, известен като пико от субстанции, които извличат от препарата "Каналин“, различни лекарства, червен фосфор и дори киселина за акумулатори. Това обясниха пред журналисти главен инспектор Костадин Костадинов, началник сектор "Борба с организираната престъпност“ и старши инспектор Стоян Любомиров от Базова научно-техническа лаборатория (БНТЛ) при Областната дирекция на МВР във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Двамата специалисти се включиха в тема на среща "Наркотиците в ежедневието“, чиято цел бе да заостри вниманието на родители, учители и близки на подрастващите относно опасността от различните видове дрога. Експертите предупредиха още, че вредата върху човешкия организъм от синтетичните препарати е огромна.

Друга "модна“ тенденция е да се пръска марихуаната с препарат за хлебарки. Това се прави за по-изразен ефект.

Най-разпространеният наркотик във Великотърновска област продължава да е канабиса, като активни се използват още хероин и кокаин, но в по-малки количества.

Много сериозен проблем, който добива все по-голяма популярност, е синтетичната дрога. Тук криминалистите поставят амфетамините и метаамфетамините /или т.нар. Пико/. Те могат да се приемат перорално, чрез смъркане и дори чрез интравенозно инжектиране.

"Този наркотик е във вид на кристали и може да се забърка в домашни условия. Производителите си набавят рецептите от интернет. Залавяли сме лица, които го приготвят в жилища, мазета, тавани, дори и на открито. Дрогата оказва силно въздействие и 90% от приемащите такива наркотици получават сериозни психични разстройства“, обяснява гл.инспектор Костадинов.

Друга мода в региона е т.нар. чай за пушене.

"Това всъщност е тютюн, напоен със специфичен наркотик от рода на Канабиноидите. Тези субстанции се внасят нелегално от чужбина, най-вече от Китай под формата на тор за цветя, соли за вана и други. Това вещество води до прекомерна физическа зависимост. Първоначално предизвиква силна еуфория, а след това води до апатия и дълбока депресия. Пристрастяването става много бързо само за 2-3 седмици. След месец-два системна употреба пък причинява пълна деградация на човешката личност. Уврежда зрението, бъбреците, черния дроб и др.органи, причина е и за ментални аномалии“, предупреждава още специалистът.

Сериозен проблем за органите на реда е, че този вид наркотик не може да бъде открит от обучените кучета, освен това не се отчита и от тестовете за дрога. Единственият начин да се докаже употребата му са кръвните изследвания.

Възрастовата граница на подрастващите, които посягат към наркотиците, все повече намалява и в момента има пристрастени на около 13-14 години. Субстанциите се набавят предимно от затворени групи в социалните мрежи. Чести са и случаите, в които ученици продават да ученици.

Цената на грам марухуана, от който се правят две цигари, в момента е около 15-20 лева. Една доза наркотичен чай се продава по 50 лева. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева.

"С решение на Националния съвет по наркотични вещества в списъка на забранените вещества бе добавен и хексахидроканабинола-ННС. Това е канабиноид, естествено срещащ се в растението канабис, който влияе на човешкото възприятие заедно с CBN, THC или THCV. До скоро продажбата му бе законна в магазините за електронни цигари и се предлагаше с различни плодови вкусове. Въздействието му обаче е като това на канабиса и заради това от април тази година има забрана за продажбата му. При специализирани операции има иззети количества от търговската мрежа“, информира старши инспектор Стоян Любомиров.

За първото четиримесечие на тази година криминалистите са разкрили 103 престъпления, свързани с наркотични вещества. Образувани са 44 досъдебни производства срещу дрогирани шофьори като 20 от тях се водят в РУ-Велико Търново, 11 в РУ-Свищов, 8 в РУ-Горна Оряховица и 5 в РУ-Елена.

От началото на годината до 30 април са иззети над 20 кг.марихуана, 0,582 кг.амфетамин, 0,351 кг.метаамфетамин, около 2 грама наркотичен чай и 0,002 кг.хероин.  

Луиза ТРАНЧЕВА