Археологическите си проучвания през 2023-а представя в изложба регионалният исторически музей във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Повод за експозицията, която вече е подредена пред Факултета по изобразително изкуство, е и професионалният празник на български археолози – 14 февруари. Паната ще останат в центъра на старата столица до 20 февруари.

Следващата изложба, която готвят от търновския музей, пък ще е посветена на самолетостроенето у нас. Тя ще е под надслов "Към небето“ и ще бъде подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ през май. Участие в нея взимат и членовете на "Манта модел клуб“.

"По повод 6 май – Деня на храбростта и българската армия, ще представим историята на родната авиация, чрез документи, снимки и макети на различни летателни апарати били на служба в нашата армия“, допълват от културната институция във Велико Търново.

С повече от 20 интересни експоната те ще се включат и в в подготвяната от русенския музей изложба "Разкази от окопите“, свързана с войнишкото окопно творчество, известно като окопно изкуство (Trench art).

"Различните артефакти /сувенири и вещи за дома/ ще представят малко познат аспект от военния живот – този на обикновения човек, който въпреки бойните действия опитва да твори, да създава, да търси смисъл или просто да направи съществуването си по-лесно и смислено“, посочват още от търновския музей.

Освен това част от изложбата "Сребърна Тракия“ в Скопие в момента са едни от най-ценните тракийски предмети от фонда на Регионален исторически музей - Велико Търново - сребърните киликс и фиала открити край село Къпиново през 80-те години на ХХ век.