Има недостиг на питейна вода в някои от селата на територията на община Кюстендил. Това стана ясно от изказване на председателя на Общинския съвет в града Иван Андонов, предаде репортер на "Фокус“. "Ситуацията във ВиК сектора е изключително сложна. Напрежението е голямо. ВиК секторът не е към общинска администрация, но въпреки всичко ние се стараем да помагаме с каквото можем. Положението става драматично“, каза Иван Андонов. Той коментира, че след толкова много дъждове, през изминалите месеци, не може населението в района да бъде без вода.

"Тези дни имахме срещи в различни села, срещнахме се с представители на хората. Положението е трагично. Надявам се да обединим сили и тези трудности да бъдат преодолени. Това е подигравка с хората“, допълни Иван Андонов. Той съобщи, че е изпратена покана до управителя на ВиК дружеството в Кюстендил за присъствие на предстоящото заседание на местния парламент, на което да обясни ситуацията.

"Не е нормално в 21 век, в една община която не се намира в пустинята, да подлагаме хората на такъв режим и на такива санкции“, категоричен бе Иван Андонов.

От своя страна кметът на Община Кюстендил Петър Паунов заяви, че държавата трябва да предприеме категорични мерки в тази връзка. "Имаме напрежение, в Катрище, Долна Гращица, Горна Гращица, Таваличево. Едва възпряхме кметският наместник на село Катрище да започне гладна стачка. Уведомили сме управителят на "Кюстендилска вода“. Дружеството е държавно и ние нямаме възможност да предприемам чисто управленчески мерки. Имаме уверението, че се работи“, заяви Петър Паунов.

Кметът на Кюстендил допълни, че Общината има четири проекта за подмяна на водопроводни инсталации по улиците "Шейново“, "Демокрация“, "Гладстоун“, "Нов живот“, има проекти за ключовите участъци на селата Соволяно и Драговищица. "Държавата трябва да вложи много средства в този сектор, а не да продължава да наказва общините и хората, които живеят в тях“, коментира Петър Паунов. Той акцентира и върху това, че няма влагане на средства във ВиК сектора, а цената на услугата се е повишила два пъти.

Венцеслав ИЛЧЕВ