С недоволство и засилено полицейско присъствие започна изборният ден в горнооряховско. Напрежението е породено от факта, че жители на село Върбица са недоволни от новорегистрирани по настоящ адрес в тяхното населено място, за които смятат, че са доведени с цел изборен туризъм. Това бе причината за символичен протест тази сутрин, предаде кореспондентен на "Фокус“.

Във Върбица има две секции – в едната се гласува с машина и хартия, а в другата – само с хартия. Още в началото на деня местни се събраха пред една от тях с плакати, за да изразят съмнението си, че някои се опитва да контролира техния избор. Заявиха и, че са готови да направят жива верига, за да спрат "новодомците“ да гласуват.

Става въпрос за около 77 човека, които са регистрирани в селото по настоящ адрес като това се е случило в законовия срок. Местни, обаче, твърдят, че не ги познават, не са ги виждали никога и не желаят те да определят съдбата им.

В населеното място си избраха кмет още на първи тур, като днес хората гласуват само за кмет на община Горна Оряховица.

Засиленото полицейско присъствие във Върбица ще остане през целия ден, за да могат органите на реда да потушат напрежението, ако то ескалира.

"Фокус“ получи сигнал за проблеми и в павликенското село Върбовка, където хората също твърдят, че има много новодомци, които идват само, за да гласуват. Там също има концентрирани екипи на полицията, за да не се стига до напрежение, като такова все още няма.