Направление "Архитектура и градоустройство" съкращава сроковете за одобряване на Подробни устройствени планове /ПУП/ с цел облекчаване на гражданите, съобщиха от Столична община. Предвид наложената до момента дългогодишна практика при разрешаване, изработване и одобряване на Подробни устройствени планове в Районните администрации и по-специално в Направление "Архитектура и градоустройство“ /НАГ/ към Столична община, вр.и.д. Главен архитект на СО Богдана Панайотова издаде указателно писмо, с цел облекчаване на административните практики чрез установяване и уеднаквяване на правилата за разрешаване, изработване и одобряване на Подробни устройствени планове /ПУП/.

Промените са направени изцяло съобразявайки се със заложените правила в Закона за устройство на територията /ЗУТ/, където ясно са посочени, както правилата така и сроковете за приключване на процедурите по приемането на ПУП-ове. Указанията са насочени, както към Главните архитекти на 24-те районни администрации, така и към експертите в НАГ за промяна на част от практиките, през които преминават преписките на гражданите, за да стигнат до крайният акт за издаване на Подробни устройствени планове /ПУП/.

Облекченията, които ще засегнат в положителна посока гражданите са по-малък набор от документи, които ще е необходимо от тук нататък да представят пред районните администрации и НАГ, съобразени изцяло със изискванията на Закона и Наредбите. В резултат на дадените указания, гражданите ще получат по- бързо административно обслужване.

"От встъпването ми в длъжност към този момент, издадох 5 указателни писма за създаване на единна административна практика на главния архитект на Столична община и главните архитекти на райони, с цел облекчаване на административните практики в полза на гражданите. С настоящото, последно указателно писмо, касаещо процедурата за разрешаване, изработване и одобряване на Подробни устройствени планове /ПУП/, на този етап приключихме с даване на нови указанията. Всяка една промяна и стъпка беше направена след като изслушах внимателно главните архитекти на районните администрации и представители на различните браншови организации. Сега най- важното за мен е тези указания в най-кратки срокове да заработят правилно и да се превърнат в практика“, коментира промените вр.и.д. главен архитект на Столична община Богдана Панайотова.

Всички указателни писма за уеднаквяване на практиките на районните администрации и НАГ с цел облекчаване на гражданите са публикувани на страницата на Направление "Архитектура и градоустройство“. Повече информация можете да получите ТУК.