По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян към края на септември 2023 г. намаляват с 3.1% спрямо края на юни и достигат 30.4 хил., като намалението на наетите в частния сектор е с 4.3%, а в обществения сектор има нарастване с 0.3%. Това съобщиха от Отдел "Статистически изследвания“ – Смолян към Териториално статистическо бюро "Юг“.

Спрямо края на второ тримесечие на 2023 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности "Хотелиерство и ресторантьорство“, "Други дейности" и "Строителство“. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ и "Хуманно здравеопазване и социална работа“.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост“ и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 34.4 и 11.3%. В края на септември 2023 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Смолян са с 2.0% по-малко в сравнение със същия период на предходната година.