36 разрешителни за строеж на жилищни сгради на територията на Великотърновска област са издали общинските администрации в района през второто тримесечие на 2024-а. Това показват данни от доклад на Териториално статистическо бюро - Север, предаде кореспондент на “Фокус". До средата на годината е разрешен строежът и на 41 други сгради.

Спрямо предходното тримесечие броят на разрешителните за блокове и къщи намалява със 74%. Издадените разрешителни за строеж на други видове сгради са повече с 21%. В сравнение с второто тримесечие на 2023 година издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта са с 29% повече. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са повече с 28%, но пък са с по-малка площ.

През второто тримесечие на 2024-а в област Велико Търново е започнал строежът на 26 жилищни сгради със 75 жилища и на 52 други сгради. Спрямо предходното тримесечие започнатите нови жилищни сгради се увеличават с 63%, жилищата в тях - с 50%. Започнатото строителство на други сгради нараства над три пъти, както и общата им застроена площ - с 61%.

В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 24%, докато броят на жилищата в тях е по-малко с 43%, а разгънатата им застроена площ - с 35%. Започнатото строителство на други сгради се увеличава близо два пъти, докато общата им застроена площ намалява с 34%.