Намаляване процента на отпаднали от образователната система деца и ученици ще е основен приоритет за всички директори на училища и детски градини във Великотърновска област през учебната 2024/2025 година. Това заяви на работна среща днес началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева, предаде кореспондент на “Фокус". Тя допълни, че водещи сред водещите принципи ще са и мотивирането на училищата и градините да участват в национални програми за развитие на средното образование; осигуряването на целенасочена и персонализирана подкрепа за всяко дете; повишаването резултатите на учениците.

Участие в мероприятието взе заместник областния управител Юлия Мутафчиева. Тя посочи и, че Областна администрация - Велико Търново ще продължи ползотворната си съвместна работа с РУО и за напред.

“Искам да Ви уверя, че и правителството провежда изключително конструктивна политика, насочена към образователната сфера, като на последното си заседание кабинетът реши да отпусне близо 7 млн. лв. за три национални програми в образованието", допълни Мутафчиева.

В срещата се включиха и представители на ОД на МВР - Велико Търново. От Дирекцията бяха категорични, че техните служители ще направят всичко по силите си, за да осигурят безопасността на децата и учениците през цялата учебна година. Изнесена бе и статистика, според  която, от 1 януари до 15 септември в областта са настъпили 37 катастрофи с участието на деца, като ранените малчугани са 22-а загинали за щастие няма. Най-много деца са пострадали през летните месеци.