Варненският апелативен съд взе мярка за неотклонение "парична гаранция“ спрямо 22-годишен мъж, обвинен в причиняване на ПТП с каруца, при която загинал 29-годишният й водач. Той обжалва определение на Окръжния съд в Търговище, по силата на което е бил задържан под стража.

Според обвинението, на 28 юни вечерта Мустафа Х. е допуснал катастрофата, като управлявал автомобила си с превишена скорост и шофирал без да има правоспособност за това. В края на миналата година младежът вече е бил санкциониран: първия път с наказателно постановление, а втория с условна присъда – за правоуправление без нужното свидетелство, извършено в рамките на година след наказанието по административен ред.

Представителят на Апелативната прокуратура заяви, че има доказателства, от които да се направи обосновано предположение за съпричастността на Мустафа Х. свидетелски показания и оглед на местопроизшествието. Безспорно обвиняемият е неправоспособен водач. Настоящото му деяние е трето по ред. Според очевидци, той е управлявал с неразрешена скорост, застигнал е каруцата, последвал е сблъсък, в който смъртта си е намерил водачът на превозното средство, теглено от животинска тяга.

Адвокатът на Мустафа не вижда данни, на които да се гради обосновано предположение за авторството на деянието. Предстои да се докаже чрез съдебно-техническа експертиза дали обвиняемият е шофирал с превишена скорост и с каква точно. Трябва да се изясни и каква е степента на съпричиняване на резултата от страна на водача на каруцата. Според свидетелски показания, превозното средство се е появило внезапно, не е било обозначено по изисквания за тъмната част на денонощието начин, а водачът бил употребил солидно количество алкохол, изреди защитата.

Апелативният съд намери жалбата на обвиняемия за основателна. Достатъчно данни правят възможно подозрението на прокуратурата, че той е извършил деянието. Именно Мустафа Х. е управлявал лекия автомобил. Има гласни доказателства, че скоростта е била над разрешената и в резултат на това е настъпил вредоносния резултат. Следователно обоснованото предположение за съпричастността му съществува. Настоящият съдебен състав обаче не споделя довода на Окръжния съд, че има опасност обвиняемият да се укрие, тъй като работи във Франция по трудов договор с българско дружество. Възползвайки се от членството на България в Европейския съюз, всички нейни граждани имат право на свободно пътуване и полагане на труд в държави от общността. Ето защо това обстоятелство не може да се разглежда в ущърб на обвиняемия. Необходимо е да бъде оценена и личността на Мустафа Х. – той е млад човек, полага труд и се грижи за възрастните си баба и дядо, за него са събрани добри характеристични данни. Поради тези причини целите на мерките за неотклонение могат да бъдат постигнати с по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 2 хиляди лв., реши Апелативният съд, като отмени определението на Окръжния съд в Търговище.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.