БСП подготвя две дела срещу общинския съветник Иванела Илиева от партията на социалистите във Видин, предаде репортер на "Фокус“. Местният лидер на партията и общински съветник Найден Йонов обяви това днес на специално свикана пресконференция, по повод отправените към него обвинения за заплаха и контролиран вот от Илиева, ако не гласува както трябва в избора за председател на видинския общински съвет, за което "Фокус“ писа.

Соцлидерът обяви, че за станалото и обвиненията е информирал Корнелия Нинова и “от партийната централа също щели да заведат дело срещу своя член Илиева за уронване престижа на партията“.

Найден Йонов категорично отхвърля пред журналисти обвиненията, че е отправял заплахи към Илиева и каза че "тя имала много зависимости и ще го докаже това съда“. В социалните мрежи тя твърди, каза още Йонов, че избора на председател на Общинския съвет във Видин в никакъв случай не е "демократично проведен и законосъобразен“, както и че е била принуждавана на контролиран вот, а по-късно и заплашена от Найден Йонов, с думите: "няма смърт без причина“.

"Обвиненията, директни, които тя споделя през социалните платформи, че партията използва прийоми, порядки от 90-те, са абсолютно необоснователни. Държа да кажа, че заради тези свои думи е уведомен председателят на партията Корнелия Нинова, уведомен е отделът на юристите на партията. Срещу съветник Илиева най-вероятно тази седмица ще бъде заведено дело за уронване на престижа на партията. Второто дело, което ще бъде заведено срещу съветник Илиева е лично от мен за уронване имиджа на председателя на партията. Внушаване на лъжливи твърдения през медии на обществото са недопустими“, каза още Йонов.

На пресконференцията стана ясно, че БСП - Видин свиква днес  от 16 часа спешно разширено заседание, на който  ще бъде обсъден казусът с общинския съветник от партията Иванела Илиева. На заседанието на Общинския съвет на БСП във Видин ще  присъстват секретарите на първичните партийни организации от всички населени места, включително и на организацията в село Кошава, откъдето Иванела Илиева е издигната за съветник в листата на БСП и където за нея са гласували 90 избиратели. Йонов допълни, че на това заседание ще  бъде поискано тя да бъде изключена от партията и ще бъде призована да се оттегли като общински съветник.

Часове преди заседанието общинската съветничка от Коалиция "БСП за България“ Иванела Илиева, разпространи до медиите уведомление за напускане на БСП във Видин.

" Страхувам се, че лицето Йонов може да извърши физическо посегателство върху мен и семейството ми директно или чрез трети лица. Не смятам, че имам място в структура управлявана по такъв начин, от такива хора. Явно са забравили или не знаят какви са идеите и целите на Българска Социалистическа Партия. С оглед на гореизложеното от мен, членството ми в БСП да се счита за прекратено“ посочва Иванела Илиева в уведомлението. 

Ирена ДАНАИЛОВА