Първи клетва положиха новоизбраните кметове и общински съвети в три видински общини- Бойница, Грамада и Макреш, предаде репортер на "Фокус“. Тържествените заседания по места бяха председателствани от най-възрастните общински съветници в присъствието на областния управител на  област Видин Иво Атанасов.

Най-възрастният общински съветник в община Макреш е 79-годишният, два мандата кмет на общината, Перо Василев. Нов председател на Общинския съвет избраха в Макреш – Цветан Георгиев. В община Макреш за пореден мандат на кметското място застава Митко Антов от коалиция "БСП за България“, в селата Подгоре и Раковица –досегашните кметове Илия Иванов и Николай Ненчев.

В община Бойница сесията откри 70-годишният Цветан Маджарски, за председател на Общинския съвет, за пореден мандат, единодушно бе избрана Габриела Генчева – Николова с 10 гласа. В Общинският съвет и десетте съветника са представители на ПП ГЕРБ. Единият мандат остава незает. В най-малката община Бойница Анета Генчева, издигната от ПП ГЕРБ, е преизбрана за пети пореден кметски мандат, село Раброво отново ще оглавява Галина Вакарицова

Заседанието в община Грамада ръководи 60-годишният Огнян Георгиев, който бе избран за председател на Общинския съвет за трети път. Милчо Башев е преизбран за кмет на община Грамада

Избраните кметове и общински съветници на първия тур на местните избори 2023 положиха клетва, подписаха клетвени декларации и получиха удостоверенията си от представителите на общинските избирателни комисии в трите общини.

До края на седмицата за първи път ще заседават и новоизбраните общински съвети в общините Белоградчик, Чупрене, Ружинци, Брегово и Ново село.