Читалище "Братство“ – Кюстендил организира поредица от инициативи в рамките на кампанията Time to move, съобщиха за "Фокус“ от читалището. Инициативите са стартирали с провеждането на младежко изложение на организации, работещи с и за младите хора. В читалището са поставени информационни щандове с материали, издадени от Европейския съюз по теми, касаещи младите хора – доброволчество, обучение, работа, пътуване, възможности за мобилност. По време на изложението е представена мрежата Евродеск - мисия, дейности, кампании, информационни услуги. Своята дейност са представили сдружение "Младежки общински съвет – Кюстендил“, сдружение "Гражданска мрежа - Кюстендил“, читалище "Пробуда", Център за младежко консултиране, Областен информационен център – Кюстендил. Проведен е и  мултижанров концерт-хепънинг с участието на млади изпълнители и състави към читалище "Братство“.

В рамките на кампанията е проведена екоинициатива за почистване и засаждане на цветя и храсти на терена около читалище "Пробуда“ и едно от най-големите училища в Кюстендил – Природоматематическа гимназия "Проф. Ем. Иванов“.

В реализирането на инициативите в рамките на кампанията Time to move 2023 са участвали ученици и младежи от училища от община Кюстендил, както и младежи-доброволци. Тяхната цел е да се популяризира сред младите хора дейността на мрежата Евродеск, Европейския младежки портал и Eurodesk Opportunity Finder, като източници на актуална информация за възможностите за мобилност и включване в доброволчески инициативи.

Инициативите са в рамките на кампанията "Дай своя принос – стани доброволец!", реализираща се от читалище "Братство“.