Най-голямото школо във Великотърновска област празнува, предаде кореспондент на "Фокус“. Проявите в СУ "Емилиян Станев“ започнаха още в понеделник и ще продължат през цялата седмица. В програмата са включени концерти, изложби, състезания, посещения на музеи, откриване на нов кът и едно звездно гостуване. На 28 февруари образователната институция отбелязва своя 42-ри рожден ден.

"Денят за 1480-те ученици ще е неучебен, но присъствен. Официален старт на празничните дейности беше даден още в 9:00 часа в Актовата зала, където се провежда състезание по програмиране и математика между 7-те класове. Със същия начален час в спортната зала на училището пък ще стартира вътрешен волейболен турнир между 6-те класове. В 11:30 часа е празничния концерт, подготвен от даровити изпълнители от музикалните паралелки в училището“, обяснява директорката Кина Котларска.

Децата посетиха много музеи, включиха се в излети на открито и поднесоха цветя на паметника на писателя Емилиян Станев. Най-малките бъдещи възпитаници на школото от подготвителните групи ще отидат в къщата-музей на Емилиян Станев, ще разгледат и ще направят дарение. Средствата за него са събрани вместо цветя за първия учебен ден.

По-късно днес в СУ "Емилиян Станев“ ще бъде официално открит и новия кът за четене, който е направен с дарения, събрани по време на коледния базар на школото. Инициативата е на училищния парламент и е в подкрепа на литературния клуб.

В центъра на града има и изложба, посветена на патронния празник на СУ "Емилиян Станев“. Тя събира пред Факултета по изобразително изкуство творби от различни жанрове – фигурални и нефигурални композиции, натюрморти, портрети, пейзажи и учебни задачи по графичен дизайн.

Кулминация на проявите по повод патронния празник ще е посещението на поп-звездата Владимир Ампов - Графа в петък, 1 март, в Актовата зала на училището.